Milattan sonra 50-60 yıllarında Frigya’nın Hierapolis şehrinde, bugünkü Denizli yakınlarında bir kentte doğan Yunan filozofu Epiktetos, köle olarak doğmuş olup, daha sonra Roma’da imparator Neron tarafından azat edilmiştir. Roma’dayken, felsefe okuma imkânı bulmuş olan Epiktetos, özgürlüğüne kavuştuktan sonra felsefe öğretmenliği yapmıştır. Domitianus’un tüm filozofları Roma’dan kovması üzerine, o da Nikopolis’e gitmiş ve Stoik felsefe ilkelerini öğretmeye başlamış. Orada vefat etmiştir.
Stoik Felsefe ya da bilinen adıyla Stoa Felsefesinin temsilcilerinden olan Epiktetos, felsefesinde Tanrı’ya güvenmek, vicdan sesini dinlemek, insanların kardeşçe yaşamaları esasına dayanmaktadır. Arkasında hiçbir yazı bırakmayan Epiktetos, çağında büyük bir etki bırakmıştır. Felsefesi, onu seven öğrencileri tarafından o öldükten sonra kitap haline toplanmış ve böylece felsefesi hakkında bilgi edinmek mümkün olmuştur.
Yukarıda da felsefesinden kısaca bahsedilen Epiktetos, bütün yaşamını mutluluk, doluluk ve sakinlik yolunda harcamıştır.
Yetkinleşmek yerine gelişmeyi vurgulayan Epiktetos, günden güne geliştirilen erdemli yaşamı savunur. “A Manul For Living” kitabından Türkçeye çevrilen “İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar” kitabı, bu sözü edilen erdemli yaşama nasıl ulaşılacağını anlatır. Mutluluk, doluluk ve sakinlik yolunda altın bir rehber olacak kitap, konu maddeleri şeklinde düzenlenmiştir.
Epiktetos’un ilham verici sözlerinden birkaçı:
-Kontrol edebileceğiniz ve edemeyeceğiniz şeyleri öğrenin ve kontrolünüz dışındaki şeylerden dolayı endişelenmeyin.
– Başkalarının işine karışarak boşa zaman harcamayın. Dikkatinizi gerçekten sizi ilgilendiren şeyler üzerine odaklayın.
– Dışsal koşularınızı kendiniz seçemezsiniz fakat onlara nasıl yanıt vereceğiniz sizin seçiminizdir.
– Umutsuzluğa düşüren, dışımızdaki olayların kendileri değil, fakat sizin onlar hakkındaki düşüncenizdir. Sizi rahatsız eden şeyler değil onları yorumlama biçiminizdir.
– Kendiniz dışında başka biri olmaya çalışmayın. Kendi kontrol alanınızda kalın.
– Öncelikle kendi arzularınızın gerçek doğasını düşünün ve kendi yeterliliğinizi ölçün. Kendinize karşı dürüst olun. Güçlü ve zayıf yanlarınızı açık seçik şekilde değerlendirin.
– Herşeyin iki kulpu vardır. Hangisinden tutacağınıza karar verin.