“Hepimizin içinde Buda var, keşfedilmek üzere”

Kitaplığımıza uzandığımızda ‘Bodhidharma’nın Zen Öğretisi’ adlı eser geldi elimize. Merak ettik inceledik. İşte öğrenebildiklerimiz:

Bodhidharma yaşamı boyunca birkaç müridi dışında kimsenin tanımadığı bir keşiştir. O, milyonlarca Zen Budistin ve kungfu öğrencisinin atasıdır.

440 yılı civarında Güney Hint Pallava krallığının başkenti olan Kanchi’de doğmuştur Bodhidharma. Doğuştan bir brahmandır, fakat gençliğinde din değiştirerek Budacılığı kabul etmiştir.  Sonrasında Dharma konusunda eğitim almış ve eğitimi veren hocası onun Çin’e gitmesini söylemiştir.

Bodhidharma Çin’e gittiğinde imparator ile konuşmaya davet edilmiş ancak İmparator onun öğretisini anlayamamıştır.

İmparator ile anlaşamayan Bodhidharma öğretisini aktarabileceği bir varis bulana kadar bir mağaraya gitmiş ve dokuz yıl boyunca burada duvara bakarak meditasyon yapmıştır.

Bu meditasyondan sonra Shaolin ile bağlantı kurmuş ve daha sonra müritlerine eğitim vermeye başlamıştır. Bodhidharma’nın müritleri pek azdır fakat Çin’de Dharma öğreten ve öğrenen milyonlarca Keşiş içinde en ünlüsü odur. Bunun nedeni Çin’e Zeni getirme itibarının sadece ona ait olmasıdır. Aslında Bodhidharma’dan önce Çin’de Zen biliniyordu Fakat onun eşsiz yaklaşımı sayesinde zeni getiren kişi olarak kabul edilmiştir. Çünkü o, diğerleri gibi Zen’i zihnin arınması veya budalığa giden yoldaki bir aşama olarak değil de gündelik zihinle bir olan yaşam biçimi olarak görmüştür.

Bodhidharma’nın Zen felsefesi aydınlanma için içimize bakmamızı sağlar. Cevapları kendi dışımızda aramak yerine, soruları sorduğumuz yerde bulabileceğimizi söyler. İnsanlar bu öğretiyi felsefe yaparak, kutsal yazıları okuyarak değil kendine bakarak anlar.

Bodhidharma vaazlarında der ki:

“Zihnin ötesinde aydınlanma ya da Nirvana aramak mümkün değildir. Zihinle kastedilen kendi öz doğanızın gerçekliği, neden ve sonucun yokluğudur. Zihnin ötesinde asla bir Buda göremezsiniz. Buda sizin zihninizin bir ürünüdür. Kendinizi aldattığınız sürece gerçek zihninizi bilemezsiniz. Cansız bir şekil tarafından esir alındıkça özgür değilsinizdir. İnsanlar aldanış içinde. Kendi zihinlerinin Buda olduğunun farkında değiller. Aksi halde zihinlerinin dışında bir Buda aramazlardı. Buda olmak için kendi doğanızı anlamanız gerekir. Doğasını gören herkes bir Budadır. Eğer kendi kendinize anlayamıyorsanız bunun için bir öğretmen bir usta bulmanız yeter.”

“Buda özgür olan kişidir: planlardan kaygılardan kurtulmuş olandır. Eğer doğanızı anlayamıyor ve bütün gün başka yerlere bakarak koşup duruyorsanız asla bir Buda olamazsınız. Gerçek şu ki bulunacak veya olunacak bir şey yoktur. Fakat böyle bir anlayışa ulaşmak için bir öğretmene ve kendinize anlatmak için çaba göstermeye ihtiyacınız vardır. Eğer çok geçmeden bir usta bulmazsanız bu hayatı boşuna yaşarsınız.”

Ve şöyle ekler Bodhidharma:

Bitmez tükenmez ıstıraplarımız hastalığın kökleridir. Faniler yaşarken ölümden endişe duyarlar. Tokken açlıktan endişe duyarlar. Onlarınki büyük kararsızlıktır. Fakat bilgeler geçmişi düşünmezler. Ve gelecekten endişelenmezler. Ne de bugüne yapışıp kalırlar. Onlar anbean Yol’u izlerler. Eğer bu büyük gerçeğe uyanmadıysanız bu yeryüzünde veya göklerde bir usta aramanız iyi olur.

Bodhidharma Zen öğretisini zihinle bir tutmuştur. İnsan kendi zihnini anlamadıkça budalığa yani aydınlanmaya ulaşamayacaktır. Fakat zihni anlamak zor iştir. İşte bu yüzden bir hocanın olmasını tavsiye etmiştir Bodhidharma.

En doğru hocaları bulup, aydınlığa ulaşmak dileğiyle…

KAYNAKÇA:

P.Red.(2003). Bodhidharma’nın Zen Öğretisi. (Çev. Nur Yener). Okyanus Yayıncılık:İstanbul

Aktiffelsefe Araştırma Grubu


Doğu ve batı felsefelerini ve kültürlerini incelediğimiz felsefe seminerlerimize katılmak isterseniz de buraya tıklayarak ücretsiz kayıt yaptırabilirsiniz. Bu arada seminer konularımızı incelemek için Felsefe Seminerleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız:

https://medium.com/t%C3%BCrkiye/ayd%C4%B1nlanman%C4%B1n-yolu-zen-bilgeli%C4%9Fi-782af440bb11
gtag('config', 'AW-802439404');